DR. MASAKI KAKU

Psikolojik Tedavi

Haz
27

Ruhsal yaşayışınızı kontrol altında tutma mükemmeliyetini, dâimâ dengeleme hâlinde ortaya çıkarma gayesindeki kişi için en dikkat verici hatâ, dışarıdan tesir eden müdahil bir vaziyet vardır. Bunun farkında insan, önemli adımlarını birer birer fazilet içinde yürütmelidir. Mükemmel insan yoktur, fakat kısa süreli ruhsal mükemmeliyete vâsıl olmuş, bu ânın lezzet celbeden hazzını yaşayan zatlar görülür. İşte, bu noktai nazarda, şunu izahate lüzum vardır. Ruh ve sinir tedâvisindeki tatbik aşamalarında, şahıs sürdürdüğü bütün uygulamalarda, muvaffak hareketlerinde haz alamaz. Mahrumiyet durumları olan tedâvîye tâbi ve bağlı unsurlarda, mânevî ve moral yükselişi yoktur. Mütemâdiyen uyuşuk beyinin kısmî noktaları, büsbütün zaruret içinde kişiyi ruhsal kuvvetten noksan ediyor. Tedâviler hep bu sebep ve suret ile red olunmaktadır.

Dışarıdan yahut içeriden etki altında olan moral değişimleri, düşüncelerin sürekli sâbitsiz kalmasına yol açıyor. Psikolojik hastalar umumi olarak, tartışmalarda üst ve fevkinde konuşma, başarı göstermezler ise, mağlup oldukları zannında dahî hastalanabiliyorlar. Zekâ kavramı savaş meydana getiriyor. Bu vaziyette iç vesvese ile münâkaşa hâsıl oluyor. Pes edip, içtimâiyâtı sorgulamayan kişilerde psikolojik zarar ve hastalıklar görülemiyor. Yâni anlaşılıyor ki, tedâvi reddi böyle vuzuh buluyor ise, zekâ ve mantığını kolaylıkla işleyemeyen kişi uyuşukluğunun tamamile farkında olarak besbelli geçici ve sentetik kuvvetini talep etmektedir.

Psikolojik hastalarda, kendi veyâ çevresine en hayâtî tehlikeler nîçin ve ne mucibince görülmektedir? Meselâ, hastalık olan her şey içsel ve fizikî olarak menfi idirler. Müsbet yanlarını doktorlarımız hâlen daha araştırmaktadır. Direkt mahv olan anlayış, bağlamında mantık ve şuurunu yitirmiş durum hâli, gelecekte bir ümit besleyememe anları gibi kısa süreli ahval, kişide evvelâ intihar tahrikidir. Üstelik sinirsel buhran ve krizler, çevresel saldırıyı doğuruyor. Etraflıca bakıldığında, çevreye zarar teşkîl etmek için bir sebep yaratılma hususunda yanılgıya uğrayan kişi, öncelikle mütelea edemeyen zihinsel problem ile bunun tatbîkini yapmaktadır.

KURT

0 Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir